Ondernemen met idealen, voor wethouders en directeuren
Ontwikkeld door: Paul van der Linden en Henk Gossink
Als u na uw aftreden als wethouder, of aan het einde van uw periode toe bent aan het opzetten van een eigen bedrijf, dan is het goed te weten dat veel wethouders blijken prima ondernemers blijken te kunnen worden. Bestuurlijke vaardigheden als netwerken, schakelen en resultaatgerichtheid komen ook ondernemers goed van pas. Wethouders kunnen aanvullende vaardigheden leren, bijvoorbeeld op gebied van business planning, marketing en sales. Dit geldt ook voor voormalig directeuren van maatschappelijk organisaties.
U leert hoe u een eigen bedrijf opricht vanuit uw maatschappelijke idealen. De vaardigheden en kennis die U daarbij nodig heeft, worden aangereikt door mensen uit de praktijk. Paul van der Linden begeleidde eerder tientallen sociaal ondernemers en nog meer reguliere start ups. Zo levert deze leergang een praktisch toepasbaar business plan voor u op. We laten u bijvoorbeeld zien wat een gemengde financieringsstrategie is en welke verschillende vormen er zijn.
Sociaal ondernemers hanteren een dubbele doelstelling: commercieel én sociaal. Zo zorgen zij onder meer voor werkgelegenheid voor kwetsbare personen. Zowel de maatschappij als de ondernemer wint bij een sociale onderneming. Afhankelijk van de vragen in de groep, wordt het docenteam samengesteld vanuit verschillende vakdisciplines (conceptontwikkeling, financiën, marketing, pitchen, e.d.)
Bij het begin van de leergang willen we met U verkennen aan welk ideaal de onderneming wordt gewijd. Het doel hiervan is vooral om dichtbij het hart van de mogelijke onderneming te komen. Voor het formuleren van dat ideaal kunnen de volgende drie vragen helpen:
- Wat beschouw je in je huidige functie als je maatschappelijke opdracht?
- Aan welk maatschappelijk probleem heb je je in de afgelopen periode gestoord? Wat ergert je dan?
- Wanneer gaat bij jou je motor aan? Wat zet jou in de actiestand?
Voor de volgende stap is het nodig om een product of dienst in je hoofd te nemen die je wilt gaan leveren. Op basis van die dienst te bepalen wat het verdienmodel is.
- Wat levert je onderneming?
- Wat heb je daarvoor nodig?
- Wie is bereid om daarvoor te betalen?
- Waarvoor betaalt die klant?
Om dit punt uit te werken, gaan we aan de slag met oefeningen. In overheidsland is het heel gebruikelijk om te spreken over doelgroepen. Klanten zijn echter zelden een groep. Het gaat om concrete personen. Om met je onderneming ‘de boer op’ te gaan, helpt het om een concrete klant in je hoofd te nemen. Gebruik je fantasie. De volgende typeringen kunnen helpen: man/ vrouw – Leeftijd – vrije tijd – favoriete sport – Nieuwsuur/ Shownieuws? – auto/ trein – all-inclusive resort of back pack? – passende voornaam. Mijn ideale klant is…
Voor wie is deze opleiding geschikt?
Voor wie overwegen hun idealen te combineren met ondernemerschap heeft KNAP Academie de leergang ‘Ondernemen met Idealen’ ontwikkeld. U kunt ook uw idee eerst in een KNAPLab vormgeven. Het KNAPLab is een korte, actieve workshop die alle pioniers binnen de KNAP Academie kunnen geven. Het is een plek voor onderzoek, reflectie, uitproberen en kennis opdoen.
Het gaat bij U in deze training over drie aspecten:
- loopbaanontwikkeling / persoonlijke groei à de eigen rol
- maatschappelijke ontwikkeling / idealen à sociaal, participatie, duurzaam, e.d.
- zakelijke ontwikkeling / eigen inkomen à het eigen bedrijf
Er zijn twee vormen beschikbaar.
Het KNAPLab duurt één dagdeel, voor maximaal zes mensen. De kosten zijn €250,- per persoon.
De Leergang Ondernemen met idealen bestaat uit 10 dagdelen: veel zelf doen en leren van elkaar tijdens oefeningen.
Wat levert het voor u op?
Aan het einde van de leergang heeft u een solide businessplan dat ook wordt voorgelegd aan enkele informal investors. Binnen deze leergang is er één investeerder die zich gespecialiseerd heeft in de bedrijfsplannen van sociaal ondernemers. En bereid is om in sommige plannen in te stappen. Resultaat voor u is een werkend plan en een werkende persoon in een nieuwe persoonlijke rol die nieuwe vaardigheden vraagt.
Investering
De opleidingskosten bedragen € 3.450,- per deelnemer. Dit is inclusief organisatie, docenten en materialen en exclusief verblijfskosten. Vrijgesteld van btw.
U kunt u individueel aanmelden. Bij minimaal zeven (maximaal twaalf) deelnemers gaan we van start en worden de data geprikt in overleg met de deelnemende wethouders.
Heeft u interesse in de leergang? Dan kunt u terecht bij Paul van der Linden: Paul@KNAPcademie.nl